CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Tuesday, April 21, 2009

My Favourite

Cara2 Buat Mi Goreng Segera (Jenama: Mi Sedaap)
-Mi Goreng Sedaap Perisa Asli




Mula - mula skali, beli sebungkus besar coz dapat harga murah... Buka bungkusan tu... Ambil satubungkus kecil sahaja tau... Nanti, kalau x habis, membazir plak...
Kalau x cukup nanti, tambah lah lagi... Bukan susah sangat pun...






Satu bungkus sudah memadai... Kalau ambil dua bungkus atau lebih, nanti kan takut korang x habis makan plak... So, ambil lah satu bungkus... Lagipun, kalau membazir nie, kawan syaitan... Betul x...? Huhu...






Then, rendamkan mi dalam air panas yang menggelegak... Lebih kurang 100 darjah selsius lah kot... X pun senang - senang korang rebus je lah mi dia nie... Tp jangan lah rebus lame sangat tau... Kalau mi terlalu kembang, jadi rase x berapa sedap...






Ni sebagai suggestion je lah... Saya suka taruk bahan2 dan rempah dia kat atas tudung
bekas nie... Nak kasi ramuan tu panas skit... Kalau tumis x sesuai coz sikit sangat... So, cam ni lah kasi dia panas... Setelah beberapa minit berlalu, mi dah nampak agak kembang, korang bukak dia punya tudung dan kacau jer... Bagi dia punya ikatan antara zarah - zarah yg terdapat pada mi ni terlerai...
* p/s: ade unsur2 Sains lah plak...






Pastu, tos atau buang kan air rebusan mi tadi... Kalau nak tinggal sedikit air tu lantak korang lah... Tp kalau x sedap, jangan marah erh... Lepas tu, jangan tunggu lama - lama cam ni... Nanti mi ni jadi sejuk...







Sementara mi masih panas, masukkan semua bahan - bahan yang korang tengok kat atas tudung tadi... Kacau dan ratakan kesemua bahan - bahan tadi... Pastu korang makan lah terus... Coz kalau lambat makan, mi akan jadi sejuk dan rase dia pun x seenak yang korang sepatut nye kecapi macam saya rasa...

0 comments: